Bir insanın bir iş ilişkisinde toksik bir davranışı hissedebilmesi bir uzmanlık gerektirmeyebilir. Ancak hissettiğinin farkına vararak karşılaştığı davranışı toksik olarak tanımlaması ve kendisine olan zararlarını fark etmesi güç olabilir. Karşılaştığı davranışın kendisine verdiği sıkıntıları yaşamasına rağmen bir çok insan yaşadığı bu durumu ilişkinin rutin doğasında gün içerisinde yaşanan bir aksaklık olarak algılayabiliyor.
İş ilişkisinde toksik davranışlar ve etkileri adlı yazı dizimizin 3. bölümünde toksik davranış olarak hissettirilen yetersizlik duygusunu inceleyeceğiz. Yetersizlik duygusu yaşayan insanlar insanın işini iyi yapamadığı, beklentileri karşılayamadığı, yaptıklarının dikkate alınmadığı ve yaptığı katkıların gerçek değerinin görülmediğini hissettiği durumlarla baş etmeye çalışır.
Kişinin maruz kaldığı bu davranışları normalleştirmesinin ve kabullenmesinin birkaç sebebi vardır. İlk başta ifade ettiğimiz gibi yaşadığı bu duygusal külfeti hissetmesine rağmen çoğunlukla yaşamın akışına atıfta bulunarak maruz kaldığı davranışı normalleştirir. Bazı durumlarda genelleme yaparak daha kötü iş koşullarıyla karşılaşma riskini satın alır ve tepki vermez. Bir başka sebebi de hissettirilen yetersizlik duygusunun kendi kendini gerçekleştiren kehanete dönüşmesi olabilir.
Bazen karşılaşılan olumlu bir örnek, bazen şirket içerisinde kıymeti bilinmeyen bir davranıştan dolayı 3. kişiler tarafından gösterilen bir takdir, ya da bu duygusal yükleri daha fazla taşıyamamanın getirdiği bir arayıştan dolayı farkındalık yaşanabilir.
Şirket kültürü açısından değerlendirdiğimizde anahtar kelime çalışanların eyleminin gerçek değerinin görülememesinde yatıyor. Bu bizi değer ve değerlendirme problemine götürüyor.
Şirket değerlerinin yazılı varlığı tek başına bir anlam ifade etmiyor. Hatta etik değer bilgisi edinmeden yapılan kapsayıcı çalışmalarda eksik kalabiliyor.
Şirket değerlerinin belirlenmesi, çalışan değerleri ile uyumlu hale getirilmesi, doğru değerlendirme eğitimlerinin gerçekleştirilmesi ve ortak değerlerin yaşatıldıkça geliştiğinin bilinmesi ve bu çerçevede sürekliliğin sağlanması önemli bir konudur.
Areterium olarak değer uyumu ve yönetimi ile ilgili bir eğitim, geliştirme ve uygulama programı oluşturduğumuzu bilmenizi isteriz.
Comments